Kas summutiga jahirelv päästaks Eesti Aafrika seakatkust?

Print pagePDF pageEmail page

Foto: Marko Saarm

Foto: Marko Saarm

Jahipüssi helisummuti kasutamine on Eestis seadusega keelatud, nagu ka prožektori kasutamine jahipidamisel. Katkuohus metssigade arvukuse piiramiseks soovitatakse aga juba neidki võtteid, väitis eelmisel nädalal põllumajandusminister Ivari Padar.

Eelmise aasta suvehakul jõustunud jahiseaduse redaktsiooni koostajatel oli plaan lubada jahimeestel kasutada helisummutit, nagu seda tehakse Soomes ja Ühendkuningriigis. Plaan kukkus eelnõu arutamisel läbi. Väited, nagu häiriks summuti kasutamine vähem metsloomi ning avaldaks halba mõju jahikoertele, ei kaalunud üles võimalikku ohtu inimeste turvalisusele.

Summutijutt ajas muigama

Nädala tagasi ETV saates “Ringvaade” sõna saanud põllumajandusminister Ivari Padar ütles, et samal päeval toimunud kohtumisel seakasvatajate ja jahindusorganisatsioonidega maininud keegi vajadust hakata metssigade arvukust piirama just nimetatud võtetega. “Kui vaatame metssigade suurt populatsiooni, siis tuleb nende jahtimist korraldada mõistlikult, ilma paanika ja ajujahita, läbi varitsuse,” lausus põllumajandusminister “Ringvaates”.

“Tänasel kohtumisel tulid tõesti üles sellised asjad, mis pool aastat tagasi oleks väga muigele võtnud. See, et lubada jahimeestel kasutada jahipüssidel summuteid ja valgustandvaid lampe. Kõike seda, mis on seadusega keelatud, aga mida jahimehed näevad vajalikuna, et pidada efektiivset ja paanikata jahti.”

Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) tegevjuht Tõnis Korts ütleb, et Aafrika seakatku teema on jahimeestele tähtis. Jahimehed ei poolda massilist sigade hävitamist. Püütakse vältida Valgevenes korraldatud intensiivset jahti, mis pani karjad liikuma, mõjutades viiruse levikut. EJSi esindasid seakatku teemalisel kohtumisel juhatuse liikmed Karel Rüütli ja Mati Kivistik, kellelt eile kommentaare saada ei õnnestunud. “Summutit ei peeta efektiivseks vahendiks võitlemaks Aafrika seakatkuga,” teatas Korts.

“Summuti osas on olemas teatud huvigrupp, kes seda toetab ja seetõttu see küsimus erinevatel nõupidamistel tõstatubki.”

Kumbagi seakatku kohtumisel viibinud EJSi juhatuse liiget tegevjuht Korts summutihuvigrupi esindajateks ei nimeta. Kes siis ikka suutis oma summutikasutamise ettepanekuga põllumajandusminister Padari suu läinud nädalal muigele tõmmata?

Põllumajandusministeeriumist kinnitati, et EJSi esindajad ei pooldanud kohtumisel metssigade massilist tapmist ja soovitasid jätkata lisasöötmist, mis aitaks hoida karju paiksena.

Allikas: ÕHTULEHT

aprill 2024
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiiv
Lahtioleku ajad
Esmaspäev 9.00-14.00
Teisipäev suletud
Kolmapäev 13:00-18:00
Neljapäev suletud
Reede 9:00-14:00
Laupäev suletud
Pühapäev suletud