Laskevõistlus „Viljandi kütt 2019“

Print pagePDF pageEmail page

Augusti kuu viimasel päeval toimus Kuritse lasketiirus Viljandimaa jahimeeste laskepäev eesmärgiga välja selgitada   „Viljandi kütt 2019“, parimad seeniorid ja naislaskurid.  Laskevõistlusel osales 43 jahimeest, nende seas ainult üks naislaskur Piret Helve Heimtalist. Samas tegi rõõmu vanade küttide osalemine. Eraldi tooks välja Meemo Lond ja Ülo Malm Paistust. Mõlemal härrasmehele täitub käesoleval aastal 80 aastat. Ega vähem tubli ei olnud Rein Annus Nuiast, kes saavutas etteruttavalt seeniorite klassi tubli neljanda koha ja kuulus võistkondliku arvestuses võitjate meeskonda.

Laskepäev koosnes viiest erinevast laskeharjutusest. Laskuritel oli laske harjutuste läbiviimise järjekord vaba ja ei olnud sunduslik kõikidest harjutustest osa võtta. Vintrelvast tuli lasta seisvaid siluette ja jahipraktilist jooksvat põtra. Seivatest siluettidest tuli jahipraktiliselt tabada lasketoki abil soku märklehte ja ca 230 meetril olevat rebase siluetti. Soku tabamine 100m pealt tekitas paljudele probleeme. Kas selle põhjustajaks oli segav lasketokk või midagi muud, ei oska kommenteerida.  Keskmine tulemus 23,86 punkti 50-st räägib enda eest.(Max tulemus 49 punkti Ervin Juht)  Rebase märk oma ebatavalise (mõne jaoks ka tavalise) kauguse puhul oli oodatavalt väljakutse  kõigile laskuritele. Selle harjutuse eesmärk oli panna jahimehed mõtlema oma relva suutlikkus ja laskemoona ballistika peale. Loodame, et selle harjutuse järele mõtlevad jahimehed oma relva võimekus ja laskeoskuse peale kriitilisemalt. Keskmine tulemus 12,16 punkti 50-st. (Max tulemus 50 punkti Arne Kärmas). Jahipraktiline põder oli tulemuste põhjal samuti mitte kerge harjutus. Keskmine tulemus 47,72 punkti  100-st. (Max tulemus 88 punkti Arne Kärmas). Edasised harjutused olid sileraudse relvaga. Esmakordselt lasti jahipraktilist metssiga. Kuritse lasketiiru mehed olid ettevalmistanud looduslikest materjalidest hea laskeraja. Keskmine tulemus 28,41 punkti 50-st. Selle harjutusega võiks juba suures pildis rahule jääda. (Max tulemus 48 punkti 50-st Rainis Jaansoo). Viimase harjutusena 10 märki sportingut. Korraldajad valmistasid ette keskmise raskusastmega raja. Keskmiselt lasti ära 4,9 märki 10-st. (Max tulemused 10- 10-st Ilmar Animägi ja Priit Põllumäe).

 

Vaadates päevale tagasi teeb murelikus vähene osavõtt. 43 osalejat meie üle 300 liikmelisest seltskonnast ei olnud ootuspärane. Samas teeb murelikuks lasketulemused. Laskeoskusi tuleb arendada järjepidevalt. On aru saadav, et sooritus väheneb ca 30% võistlusolukorras. Samas adrenaliin teeb jahisituatsiooni laskmise raksemaks… Meie jahimeeste eesmärk peab olema uluk tabada hea lasuga, et vältida ulukile tekitatavad piina. Selleks peame koos rohkem lasketiire külastama ja enda jahimehe närve treenima. Pigem jätta lask tegemata ja oodata uut võimalust, kui olustik ja oskused ei võimalda sooritada eesmärgipärast lasku. Ega loom metsas kuhugi ei kao.

 

Võistluse korraldamine andis hea tagasiside, et järgmistel aastatel pakkuda veel elulähedasemaid harjutusi. Me koos peame arendama oma laskeoskusi ja olema julged tulema laskepäevadel välja oma oskusi lihvima ja teistelt õppima.

 

 

Korraldajad tänavad osalejaid ja kohtumiseni uutel võistlustel.
Head harjutamist tiirus ja täpseid, kalkuleerituid otsuseid metsas.

Laskevõistluse korraldajate nimel Andrus Reimaa.

Tulemused tabel

detsember 2023
E T K N R L P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiiv
Lahtioleku ajad
Esmaspäev 9.00-14.00
Teisipäev suletud
Kolmapäev 13:00-18:00
Neljapäev suletud
Reede 9:00-14:00
Laupäev suletud
Pühapäev suletud